Εύρεση χαμένης συσκευής και εντοπισμός μέσω δορυφόρου
Αν δε θυμάσαι πού άφησες την Android ή iPhone συσκευή σου, ή στη χειρότερη περίπτωση κλάπηκε, αυτό ο οδηγός θα σε βοηθήσει να την εντοπίσεις. Πιο συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιήσουμε την υπηρεσία που προσφέρει δωρεάν η Google για την εύρεση συσκευής “find my device”.
Εύρεση Συσκευής Android
Εφόσον δεν έχουμε στη διάθεση μας κάποια άλλη συσκευή ή κινητό, ο οδηγός θα ξεκινήσει με την web έκδοση της υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία μπορεί να γίνει και από σταθερό υπολογιστή ή laptop χρησιμοποιώντας τον Chrome ή κάποιον άλλο μοντέρνο browser.
Εφόσον έχετε Android κινητό, κατά πάσα πιθανότητα έχετε και λογαριασμό στην Google, δηλαδή email με κατάληξη gmail.com. Η διαδικασία εύρεσης συσκευής είναι παρόμοια είτε γίνεται μέσω κάποιου άλλου smartphone, είτε με τη web υπηρεσία από υπολογιστή. Για τη web έκδοση μπείτε εδώ και πραγματοποιήστε login με το Google account το οποίο χρησιμοποιεί η συσκευή που χάθηκε. Την εφαρμογή εντοπισμού για Android κινητά ή tablet θα τη βρείτε εδώ.
Η Google θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα της χαμένης συσκευής για να την εντοπίσει, ανάλογα όμως και με την έκδοση του λογισμικού που τρέχει. Αν το smartphone διαθέτει GPS και η συσκευή έχει πρόσβαση στο internet, τότε η Google θα χρησιμοποιήσει και δορυφόρους για τον εντοπισμό της στο χάρτη, αλλά μέχρι και τα γειτονικά WiFi.
Στη συνέχεια θα εμφανιστεί η παρακάτω οθόνη. Πάνω αριστερά εμφανίζονται όλα τα κινητά τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον Google λογαριασμό. Επιλέγουμε το κινητό που θέλουμε να εντοπίσουμε και έπειτα θα εμφανιστούν 3 επιλογές όπως φαίνονται στην εικόνα. Οι ίδιες επιλογές είναι διαθέσιμες και από την εφαρμογή για Android. Ας δούμε τι κάνουν.
Διαθέσιμες ενέργειες εντοπισμού
- Αναπαραγωγή ήχου: Με αυτή την επιλογή το κινητό θα αρχίσει να αναπαράγει πολύ ισχυρούς ήχους. Ακόμα και αν το κινητό είναι σε αθόρυβη λειτουργία δεν έχει σημασία, με αυτήν την ενέργεια θα αρχίσει να χτυπάει.
- Κλείδωμα: Αυτή η επιλογή μπορεί να κλειδώσει τη συσκευή, αλλά και να εμφανίσει μήνυμα της επιλογής μας στην οθόνη. Για παράδειγμα, μπορεί να επιλεχθεί να εμφανιστεί το μήνυμα “Έχω χάσει το κινητό μου, παρακαλώ καλέστε άμεσα” με προσθήκη αριθμού. Με αυτήν την ενέργεια, όποιος έχει το κινητό δε θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει, παρά μόνο να δει το μήνυμα που επιλέχθηκε.
- Διαγραφή: Σε περίπτωση που το κινητό έχει κλαπεί, υπάρχει επιλογή για ολική διαγραφή όλων των δεδομένων που υπάρχουν στο κινητό. Ουσιαστικά, θα κάνει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων και στη συνέχεια η συσκευή θα κλειδωθεί. Με αυτόν τον τρόπο, εάν το κάνετε έγκαιρα, τα δεδομένα δε θα είναι εκτεθειμένα σε τρίτους. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε το κινητό σας και είστε σίγουροι πως έχει κλαπεί, τότε καλό θα είναι να ακολουθήσετε τη συγκεκριμένη επιλογή.
Αυτόματες Ενέργειες
- Αν το κινητό τρέχει Android 10 ή ανώτερο, όταν ο κλέφτης καταφέρει να πραγματοποιήσει επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, το Android θα ζητήσει κωδικό σύνδεσης με το κεντρικό Google Account του χρήστη. Έτσι ακόμα και μετά από ολική επαναφορά ρυθμίσεων, το κινητό είναι άχρηστο για τον κλέφτη.
- Πλέον η λειτουργία “Find my device” δεν μπορεί να γίνει απεγκατάσταση από κάποιον κακόβουλο χρήστη έτσι εύκολα, αφού η Google πλέον απαιτεί κωδικό.
- Ακόμα και αν κλέφτης γνωρίζει το PIN ξεκλειδώματος της αρχικής οθόνης δεν μπορεί να αλλάξει κρίσιμες ρυθμίσεις, αφού το Android θα ζητάει βιομετρικά στοιχεία και κωδικό από Google account.
- Πλέον η Google, ανάλογα τις δυνατότητες του smartphone, ανιχνεύει με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) ασυνήθιστες κινήσεις και χειρισμό του κινητό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να το κλειδώσει αυτόματα χωρίς να χρειάζεται κάποια χειροκίνητη ενέργεια από τον χρήστη, όπως αναφέρει και η ίδια η Google σε δημοσίευση της.
Προϋποθέσεις για ορθή εύρεση της συσκευής
- Για τις πιο πολλές ενέργειες που αναφέρθηκαν, η συσκευή που χάθηκε πρέπει να έχει σύνδεση στο ίντερνετ (δεδομένα ή WiFi). Μόνο έτσι κάποιες από τις παραπάνω οδηγίες θα καταφέρουν να λειτουργήσουν με επιτυχία και να οδηγήσουν στην εύρεση της συσκευής. Γι’ αυτό τον λόγο, καλό θα είναι να έχετε πάντα ενεργό πακέτο δεδομένων.
- Στον χάρτη μπορείτε να εντοπίσετε τη συσκευή σας, αλλά – ακόμα και αν το βρείτε, θα είναι δύσκολο να το εντοπίσετε με ακρίβεια. Αν υποθέσουμε πως το κινητό έχει κλαπεί και το βρείτε στον χάρτη σε πυκνοκατοικημένο σημείο, θα είναι δύσκολο να βρεθεί η ακριβής τοποθεσία. Οι δέκτες GPS δουλεύουν με τη βοήθεια δορυφόρων, αλλά μέσα σε κτίρια δεν πιάνουν καλά και ενδέχεται να υπάρχει απόκλιση 20 μέτρων ή και μεγαλύτερη, ανάλογα με το πόσο αξιόπιστο και σύγχρονο είναι το GPS του κινητού που έχει χαθεί.
Εντοπισμός iPhone ακόμα και αν είναι απενεργοποιημένο
Αν έχεις τη “τύχη” να χάσεις κάποιο iPhone 11 ή νεότερο μοντέλο της Apple, τότε είναι πολύ πιθανό να μπορέσεις να το εντοπίσεις ακόμα και αν έχει απενεργοποιηθεί. Η Apple έχει εξελίξει αρκετά την τεχνολογία εντοπισμού στα νεότερα μοντέλα της, που μπορεί να στείλει στίγμα τοποθεσίας ακόμα και αν έχει μείνει από μπαταρία. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει η Apple μπορούν να εντοπιστούν ακόμα και μετά από πλήρη επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων. Ο μόνος τρόπος να μην μπορεί να εντοπιστεί ένα iPhone είναι να αφαιρεθεί ο iCloud λογαριασμός του ιδιοκτήτη, κάτι σχεδόν ακατόρθωτο αφού χρειάζεται τον κωδικό ή εξειδικευμένα εργαλεία.
Σε iPhone της Apple ο εντοπισμός γίνεται με την εφαρμογή Find My, ενώ η εύρεση μπορεί να γίνει και μέσω υπολογιστή από το iCloud. Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που θα χρειαστεί να κάνετε είναι σύνδεση στον λογαριασμό, μετά τα υπόλοιπα θα είναι απλά βήματα με μερικά κλικ.