Devolo Magic 1 Mini review: Μικρό, αλλά, όχι θαυματουργό

Η Devolo είναι γνωστή μας εδώ στο TechValue, έχουμε δοκιμάσει τα προϊόντα της στο παρελθόν και είχαμε μείνει πολύ ικανοποιημένοι. Όταν λοιπόν μας προτάθηκε να δοκιμάσουμε ένα ακόμα σύστημα, το Devolo Magic 1 Mini, δεν χάσαμε την ευκαιρία. Πάμε λοιπόν να δούμε τι “λέει” η νέα λύση δικτύωσης της γερμανικής εταιρίας.

Unboxing – Devolo Magic 1 Mini

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: τι θα παραλάβετε αγοράζοντας το Devolo Magic 1 Mini. Το πακέτο που έχουμε για δοκιμή είναι το Wi-Fi starter kit. Στην έκδοση αυτή περιλαμβάνονται: ένας αντάπτορας LAN που τοποθετείται δίπλα στο router, ο mini αντάπτορας Wi-Fi για να τον τοποθετήστε όπου τον χρειάζεστε, ένα καλώδιο Ethernet και οι οδηγίες χρήσης.

Devolo Magic 1 Mini review

Ο LAN αντάπτορας έχει το ίδιο ακριβώς μέγεθος με αυτόν του Devolo Magic 2 και διαθέτει ενσωματωμένη πρίζα ρεύματος. Ο Wi-Fi adapter, όμως, είναι πολύ μικρότερος, εξού και το όνομα “mini” της νέας έκδοσης. Ο Wi-Fi αντάπτορας πέρα από ασύρματη σύνδεση, δίνει και μια θύρα Ethernet, για να συνδέσεις ενσύρματα ότι θες. Λόγω του μεγέθους χάνετε το pass-through ρεύματος, αλλά, αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο αν δει κανείς πόσο μικρός είναι ο αντάπτορας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά και ρύθμιση

Το powerline επικοινωνεί με το router στα 1200Mbps. Μέσω Wi-Fi η μέγιστη θεωρητική ταχύτητα είναι 300Mbps, ενώ, το Ethernet interface δίνει ταχύτητα μόλις 100Mbps. Η παραπάνω σύνδεση απέχει σημαντικά από το Gigabit Ethernet που βρίσκουμε σε προηγούμενα μοντέλα, αλλά, θεωρητικά είναι ικανή να καλύψει τις περισσότερες συνδέσεις στη χώρα μας. Η κατώτερη συνδεσιμότητα δικαιολογείται εν μέρει και από την χαμηλότερη τιμή.

Devolo Magic 1 Mini review

Επιπλέον, ο mini Magic Wi-Fi αντάπτορας διαθέτει μία RJ-45 θύρα, όπως είπαμε, οπότε, μπορείτε να συνδέσετε μόνο μία ενσύρματη συσκευή στο δίκτυο. Το σημαντικό είναι πως και ο mini Magic Wi-Fi αντάπτορας υποστηρίζει mesh δικτύωση, άρα μπορεί να προστεθεί σε ήδη υπάρχον σύστημα powerline της Devolo και να “παίξει” απρόσκοπτα.

Η ρύθμιση του Devolo Magic 1 Mini παραμένει το ίδιο εύκολη όπως και σε προηγούμενες εκδόσεις. Δε θα σας πάρει πάνω από 3 λεπτά να τα ετοιμάσετε όλα, άντε 5 αν ρυθμίσετε αμέσως και το mesh δίκτυο. Οι οδηγίες που περιλαμβάνονται είναι πολύ απλές και κατανοητές και δεν πιστεύουμε πως θα αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα κατά την εγκατάσταση.

Αποτελέσματα δοκιμών

Αφού λοιπόν ολοκληρώσαμε και εμείς το πολύ εύκολο στήσιμο του συστήματος, ήρθε η ώρα να το δοκιμάσουμε. Η σύνδεση στο χώρο μου είναι Wind Fiber 100. Οι ταχύτητες που “πιάνω” συνήθως είναι 90-92Mbps download και 9,5-10Mbps upload. Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν πάμε να δούμε πως ανταποκρίθηκε το Devolo Magic 1 Wi-Fi Mini.

Wi-Fi Tests

Η πρώτη δοκιμή που έκανα ήταν μέσω του Wi-Fi με το laptop μου. Βρισκόμενος δίπλα στο router, η ταχύτητα που έφτασα ήταν περίπου 89 και 9,5 Mbps download και upload αντίστοιχα. Μεταφέρθηκα λοιπόν σε ένα σημείο όπου το δίκτυο του Wi-Fi μου έχει μέτριο σήμα, ενώ το Devolo Magic 1 Wi-Fi ήταν πιο κοντά, για να δω τα αποτελέσματα. Προς έκπληξή μου το router, παρότι πιο μακριά, συνέχισε να έχει πιο σταθερή και γρήγορη σύνδεση, με ταχύτητες 67/9 Mbps, ενώ η σύνδεση μέσω του adapter του πακέτου μου έδωσε μόλις 31/9,5 Mbps. Τα αποτελέσματα είναι αυτά που φαίνονται και στις εικόνες παραπάνω.

Το επόμενο test ήταν να επαναλάβω τις δοκιμές Wi-Fi από το κινητό μου στο ίδιο σημείο όπου δοκίμασα και το laptop. Τα αποτελέσματα ήταν πανομοιότυπα με αυτά του laptop. 63/10 μέσω Wi-Fi router, 31/10 μέσω Devolo adapter (αυτά που βλέπεις παραπάνω). Σε αυτό το σημείο ήταν προφανές ότι το Devolo Magic 1 Mini είχε αρκετά μεγάλη απόκλιση από την ταχύτητα της απευθείας σύνδεσης στο router, αλλά, αποφάσισα να κάνω ακόμα μία δοκιμή για να επιβεβαιώσω τα αποτελέσματά μου.

Σε διαφορετικό σημείο αυτή τη φορά, και πάλι μακριά από το router, συνέκρινα ξανά τις ταχύτητες μέσω Wi-Fi. Στο δεύτερο σημείο τα πράγματα ήταν καλύτερα, τόσο για το Devolo Magic 1 Mini, όσο και για την ασύρματη σύνδεση στο router. Το κινητό όταν “μίλαγε” απευθείας με το router έπιανε σχεδόν όλη του την ταχύτητα, ενώ, μέσω Magic Wi-Fi mini αντάπτορα, έφτασε τα 46/10Mbps. Τα αποτελέσματα αυτά φαίνονται στα παραπάνω screenshot.

Ethernet Tests

Τέλος, έχουμε τις δοκιμές μέσω καλωδίου Ethernet, οι οποίες δεν έδειξαν καμία ουσιαστική διαφορά. Από τα 91,5/9,5 Mbps που είδαμε όταν ήμασταν συνδεδεμένοι στο router μας, πέσαμε στα 42/9,5 Mbps όταν συνδεθήκαμε στη θύρα LAN του αντάπτορα του Devolo Magic 1 Mini Wi-Fi, όπως φαίνεται και στα δύο screenshot παραπάνω.

Ταχύτητες μεταφοράς αρχείων σε τοπικό δίκτυο με το Devolo Magic 1 Mini

  • Με PC, συνδεδεμένο μέσω Ethernet στο mini, να στέλνει μέσω FTP σε OnePlus 7T με σύνδεση WiFi πάλι στo mini, είδαμε ταχύτητες μέχρι και 92Mbps. Δηλαδή πάρα πολύ κοντά στα νούμερα που δίνει η Devolo, αφού, το Ethernet δίνει μόλις 100Mbps, οπότε δεν μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα 300Mbps του WiFi. Εδώ πήγαν όλα καλά αφού η Ethernet δούλευε στο όριο. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν ταυτόχρονα περίπου 184Mbps.
  • Όμως, και με τις 2 συσκευές (PC και κινητό) συνδεδεμένες στο WiFi του Magic 1 mini το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό καθώς δεν καταφέραμε να δούμε πάνω από 23Mbps ταχύτητα μεταφοράς μετά από πολλές δοκιμές. Φαίνεται πως υστερεί σημαντικά σε ταχύτητα λήψεις δεδομένων (WiFi) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να στείλει σε ικανοποιητική ταχύτητα σε περιβάλλον τοπικού δικτύου.
  • Δία του λόγου το αληθές δοκιμάσαμε μεταφορά αρχείων με τις ίδιες συσκευές μέσω WiFi, αλλά με το δωρεάν router που παρέχει ο ΟΤΕ (SpeedPort) και είδαμε μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς έως και 251Mbps που σημαίνει πως χρησιμοποιήθηκαν συνολικά περίπου 500Mbps για λήψη και αποστολή.

Συμπεράσματα

Με τα νούμερα που βλέπουμε παραπάνω είναι προφανές ότι το Devolo Magic 1 Mini Wi-Fi μπορούμε να το συστήνουμε μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αρχικά, θα το προτείναμε μόνο σε περίπτωση που η σύνδεσή σας είναι ADSL, δηλαδή, μέχρι 24Mbps. Έτσι, θα επεκτείνετε την κάλυψη του δικτύου σας χωρίς να δείτε απώλειες στη σύνδεσή σας.

Επίσης, έχει νόημα η χρήση του μόνο σε σημεία που δεν πιάνει καθόλου το Wi-Fi ή χρειάζεσαι οπωσδήποτε Ethernet. Εκεί το router σου δεν σε καλύπτει προφανώς, οπότε, οτιδήποτε σου δίνει σύνδεση είναι καλύτερο από το τίποτα.

Devolo Magic 1 Mini Pics - Size Comparison
Σύγκριση μεγέθους παλιός με καινούργιος αντάπτορας

Εδώ όμως το Devolo Magic 1 Mini έχει ένα σημαντικό πρόβλημα, τον ανταγωνισμό. Με τιμή γύρω στο 100€, “περικυκλώνεται” από συσκευές που, για διαφορετικούς λόγους, είναι προτιμότερες. Υπάρχουν ανταγωνιστικά πακέτα powerline που θα προσφέρουν παρόμοια απόδοση, αλλά, είναι οικονομικότερα. Υπάρχουν, επίσης, ακριβότερα πακέτα, από την ίδια τη Devolo, τα οποία έχουν πολύ καλύτερη απόδοση, χωρίς ουσιαστικές απώλειες σε ταχύτητα, και για τα οποία αξίζει να επενδύσεις ένα λίγο μεγαλύτερο ποσό. Η σύνδεση άλλωστε μπορεί να αλλάξει στο σπίτι σου. Γιατί να μην την εκμεταλλεύεσαι ενώ έχεις πληρώσει για ένα powerline όπως το Devolo Magic 1 Mini;

Με όλα τα παραπάνω στο μυαλό, λοιπόν, δεν μπορούμε να προτείνουμε το Devolo Magic 1 Mini, λόγω της μειωμένης απόδοσης που προσφέρει. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε το Devolo Magic 1 (όχι Mini) το οποίο είναι πολύ ανώτερο σε θέμα συνδεσιμότητας, διαθέτει πρίζα με pass-through ρεύματος, και έχει 2 θύρες Ethernet. Το μόνο που δεν έχει είναι το μικρό μέγεθος αντάπτορα, αλλά, αυτό είναι πολύ ασήμαντο μειονέκτημα, αφού, παίρνεις ένα πολύ καλύτερο προϊόν τελικά.