Τι Είναι Η RAM; Γιατί Δεν Μπορούν Χωρίς Αυτή Κινητό Και PC;

Καμία από τις αγαπημένες μας εφαρμογές ή προγράμματα όπως το messenger, netflix ή το steam δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς την μνήμη RAM. Αλλά τι ακριβώς είναι η RAM και πως δουλεύει; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε μαζί, όσο πιο απλά γίνεται γιατί το κινητό, αλλά και ο υπολογιστής, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σωστά χωρίς την μνήμη RAM.

Η λέξη RAM είναι ουσιαστικά τα αρχικά Random Access Memory, ή στα Ελληνικά Μνήμη τυχαίας Προσπέλασης και το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια στιγμή όλοι μας την έχουμε “συναντήσει”, χωρίς να το γνωρίζουμε είτε στο κινητό είτε στον υπολογιστή μας.

Η πρόσβαση από το λειτουργικό σύστημα στη μνήμη RAM είναι πάντα πιο γρήγορη από αυτή του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου HDD, SSD, UFS, eMMc ή άλλου τύπου που έχουν τα κινητά, αλλά και οι υπολογιστές. Επειδή κάπου εδώ μπορεί να έχεις αρχίσει να μπερδεύεσαι, παρακάτω θα περιγράψουμε ένα αρκετά αναλυτικό και ρεαλιστικό παράδειγμα για το πως ακριβώς λειτουργεί η RAM!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η RAM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η RAM

Όταν ανοίγεις μία εφαρμογή στο κινητό ή το PC, για παράδειγμα το Viber ( Εγκατάσταση Viber ), τότε όλα τα απαραίτητα αρχεία για να λειτουργήσει γρήγορα και σωστά, αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RAM. Έτσι, την επόμενη φορά που θα χρειαστείς την ίδια εφαρμογή αυτή δεν θα ανοίξει ξανά από την αρχή καθυστερώντας, αλλά σχεδόν αστραπιαία θα είναι έτοιμη προς χρήση διότι θα είναι “αποθηκευμένη” προσωρινά στη μνήμη RAM. Αν όμως ανοιχτούν πολλές εφαρμογές με αποτέλεσμα να γεμίσει η μνήμη RAM, αναγκαστικά το Android, το iOS ή ακόμα και τα Windows μπορεί να αναγκαστούν να τερματίσουν διεργασίες ή εφαρμογές από την μνήμη RAM. Έτσι όταν χρειαστούμε μία εφαρμογή και αυτή έχει τερματιστεί αυτόματα λόγο πλήρης μνήμης RAM, θα παρατηρήσουμε ότι καθυστερεί να ανοίξει διότι δεν ήταν “αποθηκευμένη” στη μνήμα RAM. Φυσικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο περιγράφονται σε αυτή τη παράγραφο, αλλά αν είσαι αρχάριος, έτσι σίγουρα μπορείς να καταλάβεις πιο εύκολα πως λειτουργεί και τι είναι η μνήμη RAM.

Πιο τεχνικά μιλώντας η RAM είναι μνήμη βραχυπρόθεσμης αποθήκευσης, ενώ ο εσωτερικός αποθηκευτικός χώρος μίας συσκευής είναι μακροπρόθεσμος. Την μνήμη RAM την διαχειρίζεται το λειτουργικό σύστημα, ενώ τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο τον διαχειρίζεται κυρίως ο χρήστης αποθηκεύοντας αρχεία σε αυτόν.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η RAM ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ;

Όπως φαίνεται και από την εικόνα παρακάτω η μνήμη RAM στα smartphones τις πιο πολλές φορές είναι κολλημένη πάνω στην κεντρική μητρική πλακέτα. Αυτό σημαίνει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναβαθμιστεί από έναν απλό χρήστη, ενώ πολλές φορές είναι αδύνατον. Αν έχεις κάποιο παλιό κινητό με μικρή μνήμη RAM όπως για παράδειγμα 1-2GB RAM και “κολλάει”, τότε η μόνη λύση είναι να αλλάξεις συσκευή, σε αυτή τη περίπτωση ρίξε μία ματιά στη λίστα με τα καλύτερα κινητά. Για να μάθεις πόση RAM έχει το κινητό σου πλοηγήσου στις ρυθμίσεις, δυστυχώς επειδή κάθε εταιρεία έχει διαφορετικό UI, δεν μπορούμε με ακρίβεια να περιγράψουμε που ακριβώς θα βρεις την RAM στις ρυθμίσεις, ενώ κάποιοι κατασκευαστές δεν δίνουν καν αυτή την δυνατότητα.

RAM ΤΙ ΕΙΝΑΙ

RAM ΣΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Η RAM σε σταθερούς υπολογιστές είναι σχεδόν πάντα αναβαθμίσιμη με ελάχιστες εξαιρέσεις και συνήθως είναι όπως στην παρακάτω εικόνα, σαν “sticks” που μπαίνουν και βγαίνουν. Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει εύκολα μόνο παρακολουθώντας ένα σχετικό βίντεο στο YouTube και ακολουθώντας τις οδηγίες σχολαστικά. Προσοχή όμως γιατί αν αγοράσεις μόνος σου RAM, θα πρέπει να επιλέξεις και την σωστή έκδοση που δέχεται η μητρική σου.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ RAM

ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΙΝΗΤΟ & PC ΧΩΡΙΣ RAM;

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι είναι η μνήμη RAM, ας δούμε τι θα γινόταν εάν δεν υπήρχε! Θεωρητικά ένα κινητό ή ένας υπολογιστής θα μπορούσε να δουλέψει χωρίς RAM, αλλά θα ήταν αρκετά πιο αργά σε απόδοση, ενώ πολλές διεργασίες όπως το gaming θα ήταν σχεδόν αδύνατες σε πολλές περιπτώσεις! Αναγκαστικά τα λειτουργικά συστήματα ( Android, iOS, Windows κτλ ) θα χρησιμοποιούσαν μέρος του εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου αντί για την RAM. Οπότε επειδή η RAM είναι έτσι φτιαγμένη ώστε να προσφέρει πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής, συγκριτικά με τους πιο πολλούς δίσκους HDD και SSD, το αποτέλεσμα θα ήταν απογοητευτικό στη πράξη.

Αυτή τη στιγμή το Linux μπορεί και χρησιμοποιεί τον σκληρό δίσκο σαν επέκταση της RAM ( SWAP ) και το έχουμε δει να συμβαίνει και σε κάποια Android κινητά, αλλά και στις πιο πολλές διανομές Linux για PC όπως για παράδειγμα το Ubuntu. Όμως όπως αναφέραμε χρησιμοποιείται για επέκταση της μνήμης RAM και όχι για να την αντικαταστήσει. Έτσι, αν η πραγματική RAM γεμίσει, το Linux θα χρησιμοποιήσει και την μνήμη SWAP για ώρα ανάγκης. Οι πιο σημαντικές διεργασίες όμως του λειτουργικού θα τρέχουν μόνο στη πραγματική μνήμη RAM, ώστε να είναι ικανοποιητική η απόδοση του συστήματος. Την μνήμη SWAP συχνά την συναντάμε και ως “Εικονική Μνήμη”.