SpeedTest | Μέτρηση Ταχύτητας ίντερνετ
Ο οδηγός αυτός και το εργαλείο ιντερνετ SpeedTest που παρέχουμε αφορά όλες τις γραμμές και συνδέσεις στην Ελλάδα όπως ADSL, VDSL, Fiber οπτική ίνα και όχι μόνο. Μην ξεχνάτε πως όλοι οι πάροχοι όπως Cosmote, OTE, Vodafone και Nova είναι υποχρεωμένοι βάση νόμου να παρέχουν ειδικούς τηλεφωνικούς αριθμούς για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς χρέωση:
Περιεχόμενα άρθρου speed test:
- Τι είναι το Download στο speedtest ή στα Ελληνικά η ταχύτητα κατεβάσματος
- Τι είναι το upload ή στα Ελληνικά ταχύτητα ανεβάσματος
- Τι είναι το ping ή αλλιώς η ταχύτητα απόκρισης της γραμμής μας
- Γιατί TechValue speed test
- Προσοχή στις παγίδες των παρόχων
- Σωστή εκτέλεση του speed test
Νομίζεις ότι δε σε “παρακολουθεί” ο πάροχος (Wind, OTE, Vodafone…) σου; Μάθε τώρα για το VPN.
1) Μέτρηση Ταχύτητας Κατεβάσματος (Download)
Download στο speed test είναι η ταχύτητα ( internet speed ) με την οποία μπορούμε να κατεβάσουμε αρχεία, όπως ταινίες, μουσική, online streaming και όχι μόνο από το ίντερνετ. Στην Ελλάδα συνήθως οι οικιακές συνδέσεις internet είναι έως 24Mbps και σιγά σιγά έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η ταχύτητα των 50Mbps και πιο λίγο τα 100Mbps με οπτική ίνα. Δυστυχώς, αν είστε κάτοικος Ελλάδας και πιάνετε πάνω από 10Mbps είστε “σχετικά τυχεροί”, αφού ακόμα και στην Αττική υπάρχουν περιοχές που πιάνουν μόλις 3Mbps.
Είναι σημαντική όταν:
- Αν υπάρχουν πάνω από 2 χρήστες ταυτόχρονα στο δίκτυο που χρησιμοποιούν υπηρεσίες streaming όπως YouTube και Netflix. Η ανάλυση του βίντεο παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη περίπτωση και πρέπει να γνωρίζεις την ταχύτητα του ίντερνετ μέσω του speed test.
- Streaming με ανάλυση 4K χρειάζεται τουλάχιστον γραμμή στα 50Mbps ή και παραπάνω. Για 1080p τα 24Mbps είναι μια χαρά, αλλά όχι για ταυτόχρονη χρήση σε πάνω από 2 συσκευές.
- Όταν κατεβάζουμε αρχεία μεγάλου μεγέθους και θέλουμε να έρχονται γρήγορα.
2. Ταχύτητα ανεβάσματος (Upload)
Upload είναι η ταχύτητα με την οποία μπορούμε να στείλουμε αρχεία. Μη ξεχνάτε πως ακόμα και για την περιήγησή στο διαδίκτυο η αποστολή “πακέτων” είναι απαραίτητη. Μπορεί ο μέσος χρήστης να μην χρειάζεται μεγάλη ταχύτητα αποστολής αρχείων, παρόλα αυτά όμως παίζει σημαντικό ρόλο για να έχουμε μία απροβλημάτιστη και σωστή εμπειρία.
Είναι σημαντική όταν:
- “YouTubers” που δημιουργούν και ανεβάζουν συχνά βίντεο χρειάζονται καλή ταχύτητα ανεβάσματος. Για τα Ελληνικά δεδομένα δυστυχώς ακόμα και 5Mbps upload στο speedtest είναι ένα καλό νούμερο.
- Ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με άλλους χρήστες.
- Όταν γενικότερα στέλνουμε μεγάλα αρχεία σε άλλους όπως για παράδειγμα ένα βίντεο που τραβήξαμε και θέλουμε να το μοιραστούμε στα social media, εδώ η ταχύτητα upload παίζει καθοριστικό ρόλο, αλλιώς μπορεί να πάρει και ώρες.
3. Απόκριση (Ping – Latency)
Το ping είναι το πόσο άμεσα ανταποκρίνεται η σύνδεση μας στο ίντερνετ και φυσικά στο speed test. Όσο πιο χαμηλό το νούμερο σε αυτή την περίπτωση, τόσο το καλύτερο. Η μονάδα μέτρησης είναι ms (millisecond), δηλαδή κλάσματα του δευτερόλεπτου. Αν παρατηρείς πως αργούν να ανοίξουν λίγο όλες οι σελίδες στο ίντερνετ, είναι πολύ πιθανό να ευθύνεται το υψηλό ping, αν όχι το μέσο που χρησιμοποιείς (αργός υπολογιστής, παλιό κινητό κτλ). Ένα λογικό νούμερο στην Ελλάδα θεωρείται οτιδήποτε κάτω από 50ms.
Για Online Gamers (ανάλογα το παιχνίδι), το ιδανικό νούμερο είναι σίγουρα κάτω από 30ms. Αν η γραμμή σου είναι “καλή” είναι πιθανό να πιάνεις κάτω και από 20ms, πάντα μιλώντας για τα Ελληνικά δεδομένα. Τρέξε το εργαλείο μέτρησης speed test που βρίσκετε πιο πάνω και μάθε το ping σου.
Είναι σημαντική όταν:
- Πρόκειται για online Gaming και ειδικότερα για ανταγωνιστικά παιχνίδια όπως FPS. Αν είσαι gamer σύνδεση το PC μέσω καλωδίου ethernet για να βελτιώσεις το ping.
- Όταν το ίντερνετ χρησιμοποιείται για δουλειά, όπως για βίντεο κλήσεις, απλές κλήσεις μέσω ίντερνετ και όχι μόνο. Εδώ το ping είναι πιο σημαντικό ακόμα και από την ταχύτητα download.
4. Γιατί TechValue speed test
- Για να γνωρίζεις αν πιάνεις την ταχύτητα που πρέπει και πληρώνεις.
- Το speed test του TechValue δημιουργήθηκε μόνο για ένα σκοπό και όχι για να προωθούνται τρίτες υπηρεσίες σε αντίθεση με αντίστοιχες σελίδες και υπηρεσίες.
- Βασικός στόχος είναι οι χρήστες μας να απαιτούν την ταχύτητα που δικαιούνται και να μην πέφτουν στις παγίδες αναβάθμισης των εταιριών.
5. Προσοχή στις παγίδες των παρόχων
Συνήθως στην Ελλάδα οι οικιακές συνδέσεις ίντερνετ είναι έως 24Mbps και σιγά σιγά γίνεται πιο δημοφιλής η ταχύτητα των 50Mbps. Η λέξη κλειδί είναι το “έως” για την ταχύτητα του ίντερνετ! Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία έχει το δικαίωμα να δώσει και μόνο 1Mbps αν το “επιθυμεί” και να μην μπορεί να γίνει σχεδόν τίποτα, εκτός από την αλλαγή παρόχου.
Γι’ αυτό ακριβώς μοιραζόμαστε μαζί σας ένα από τα καλύτερα εργαλεία μέτρησης ταχύτητας ίντερνετ για να μάθετε όλη την αλήθεια για τη γραμμή σας. Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα που πολλές φορές επιφυλάσσουν οι εταιρίες. “Κλειδώνουν” τις γραμμές σε χαμηλές ταχύτητες ώστε να σας αναγκάσουν να αναβαθμίσετε πακέτο και να πληρώνετε μεγαλύτερο πάγιο.
6. Σωστή εκτέλεση του speed test
Είναι σημαντικό, κατά τη διάρκεια του Speed Test που θα τρέξετε, να μην υπάρχουν ανοικτές άλλες σελίδες που χρειάζονται bandwidth. Ακόμα, καλό θα ήταν να αποσυνδέσετε τυχούσες συσκευές όπως κινητά ή laptops που συνδέονται στο ίντερνετ, γιατί ενδέχεται να χρησιμοποιούν μέρος της ταχύτητας του internet και να αλλοιωθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Μέτρηση ταχύτητας internet HOL, Forthnet, OTE και Cosmote
Με το συγκεκριμένο speed test που θα βρείτε πιο πάνω, μπορείτε να δοκιμάσετε HOL, Forthnet, OTE, Cosmote και όλες τις συνδέσεις που προσφέρονται στην Ελληνική αγορά.
Πόσο γρήγορο ίντερνετ έχω;
Αυτό εξαρτάται από την σύνδεση. Αν για παράδειγμα η σύνδεση είναι μέχρι 24Mbps και τελικά πιάνει τα 12Mbps στο speed test, τότε για τα δεδομένα της Ελλάδας μπορεί να θεωρηθεί γρήγορο.
Ταχύτητα ίντερνετ ανά περιοχή
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για να έχουμε γρήγορο ίντερνετ είναι η περιοχή. Όσο πιο κοντά είμαστε σε κάποιο κέντρο, τόσο πιο γρήγορη σύνδεση θα έχουμε. Δυστυχώς, κάποιες περιοχές που είναι μακρυά από το κέντρο μπορεί να πιάνουν μέχρι και 3Mbps, που είναι πολύ αργό και με το ζόρι μπορεί να καλύψει έναν σύγχρονο χρήστη.