Wearables: Αυτή είναι η πιο χρήσιμη δυνατότητα που δεν έχουν!
Εδώ και αρκετά χρόνια τα wearables έχουν γίνει συσκευές που βρίσκουν μεγάλη απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Το χαμηλό κόστος αγοράς των απλών fitness trackers, αλλά και οι πολλές λειτουργίες που αυτά παρέχουν, είναι ένας από τους κύριους λόγους της επιτυχίας τους.
Οι λειτουργίες των συσκευών αυτών, δεν περιορίζονται σε έναν μόνο τομέα. Τα περισσότερα wearables, πέρα από την εμφάνιση ειδοποιήσεων του κινητού μας και τον έλεγχο κάποιων εφαρμογών (π.χ. Spotify), έχουν λειτουργίες που αφορούν την υγεία μας. Η καταγραφή στοιχείων για τις αθλητικές μας δραστηριότητες ή για τον ύπνο μας είναι κάποιες από αυτές.
Πυρετός – υποθερμία
Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αποκτούν όλο και περισσότερες λειτουργίες που αφορούν την υγεία μας, όπως η καταγραφή των παλμών της καρδιάς μας, ωστόσο λείπει μία αρκετά χρήσιμη λειτουργία. Ο λόγος για την μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματός μας, κάτι που οι περισσότεροι θα έβρισκαν χρήσιμο, καθώς θα μπορούσαμε ανά πάσα στιγμή να ξέρουμε αν ανεβάζουμε πυρετό ή έχουμε υποθερμία.
Γιατί δεν όμως δεν έχουν;
Γιατί όμως λείπει μία τέτοια λειτουργία; Αυτό γίνεται κυρίως λόγω της φύσης των wearables. Τα περισσότερα από αυτά τοποθετούνται στον καρπό μας, δηλαδή σε ένα άκρο του σώματος, με αποτέλεσμα η μέτρηση της θερμοκρασίας σε αυτό να μην δίνει πλήρη εικόνα για την πραγματική θερμοκρασία του σώματος. Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι δεν φοράμε τις συσκευές τόσο σφιχτά ώστε να μπορούν οι αισθητήρες να μετρήσουν αποτελεσματικά την θερμοκρασία του σώματός, παρά μόνο του δέρματος. Η θερμοκρασία του δέρματος μας επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες, όπως ο καιρός ή τα ρούχα που φοράμε. Τα παραπάνω φαίνεται ότι θα οδηγούσαν σε λάθος μετρήσεις, που σε ένα τόσο λεπτό ζήτημα θα είχε σημαντικές επιπτώσεις.
Ένας τρόπος για να λυθεί αυτό είναι η κατασκευή wearable εμπλάστρων που θα τοποθετούνταν σε διαφορετικό σημείο του σώματος και θα επικοινωνούσαν ασύρματα με την συσκευή μας. Παράλληλα, αρκετές προσπάθειες γίνονται ώστε οι συσκευές μας να ανιχνεύουν πιθανές ασθένειες μέσα από τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέγουν για εμάς, κάνοντας αντιστοίχηση με μοτίβα που έχουν παρατηρηθεί. Για παράδειγμα, απότομη αύξηση ή μείωση του βάρους ενός ατόμου, ή αύξηση των παλμών του μπορεί να μεταφράζεται σε πιθανό πρόβλημα υγείας.
Σίγουρα πάντως, οι λειτουργίες που αφορούν την υγεία μας και ενσωματώνονται στα wearables είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς καθιστούν δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση μίας νόσου. Επομένως τα επόμενα χρόνια οι κατασκευάστριες εταιρίες θα ασχοληθούν ακόμη περισσότερο με την ανάπτυξη αντίστοιχων λειτουργιών και λογισμικού.